Januarisådd

Sparris, kål, kronärtskocka och chili

Vi är nästan i mitten av januari, tänk så fort det går!
Inte mig emot, för det betyder att vi snart är inne i maj och det är skördedags av många grönsaker ute i tunnelväxthuset.

Men hur gör vi då för att kunna skörda så pass tidigt?
Jo vi börjar tidigt.

Redan nu kan vi börja så ute, på min instagram finns det en odlingskalender sparat i höjdpunkter. Där har jag skrivit ner det jag sår just nu.
Det kallas för vintersådd, eller kallsådd när man sår ute nu och är ett smart sätt att så på för att ligga steget före. På det sättet ligger fröna i jorden och väntar på att gro tills de känner att det är gynnsamma förhållanden. Alla grönsaker går inte att kallså, men fler än vad man kanske tror, det är lika med många sommarblommor.
Antingen sår man på friland, bara rakt ner i odlingsbädden eller så kan man snabba på groningen genom att lägga ett lock över tillexempel en pallkrage.
Locket kan vara en hemsnickrad ram av trä i lämplig storlek med spänd plast över eller ett gammalt fönster med glasrutor. Du behöver alltså inte ha ett växthus för att detta ska fungera.
Bra att tänka på är att man lägger locket med lite högre bakkant så att locket lutar en aning för att snö och vatten inte ska tynga ner locket onödigt mycket.

Några förslag på bladgrönsaker man kan så i växthus eller under lock ute för tidigare skörd är:

  • Spenat
  • Sallat
  • Pak Choi
  • Rödbetsblast

Sår ni dessa nu och fjäskar lite med lock och fiberduk finns det goda chanser att kunna plocka in blad till er sallad redan i april.

Pak choi-mix, mitten av april 2020Igår kväll när barnen nattats tog jag tag i sådderna behöver drivas upp inomhus innan de flyttar ut.
Jag ska testa att odla sparris, det har jag aldrig gjort från frö förut. Men i år är det dags!
Det är ju en ganska långdragen historia vad jag har förstått, men om tre år kan vi förhoppningsvis skörda några fina primörer.
Sorten heter ‘Mary Waschington’ och ska vara en tålig sort ända upp till zon 6.

Kronärtskockorna är också såna där segproppar som behöver komma i jorden nu för att hinna utvecklas ordentligt. Förra året sådde jag sorten ‘Violet de Provence’ med hyggligt resultat. Den växer som bäst upp till zon 3 men i ett varmt läge klarade den zon 4 riktigt bra.
I år provar jag även ‘Green Globe’, en kulturarvssort som jag hoppas kunna övervintra med lite fjäskande. Samma med den, zom 2-3, men man måste ju prova!

‘Violet de Provence’ juli 2020

Några sorters kål såddes också, 5-10 plantor av varje sort för att sätta ut i tunneln i mars.
Jag har hört att flera lyckats skörda broccoli redan i slutet av maj här uppe. Det måste jag ju prova om det går även för mig.
Jag har valt en snabbväxande sort som lämpar sig bra för nordiskt klimat, sorten heter F1 ‘Green Magic’.
Jag sådde röd brysselkål, broccoli, spetskål och savoykål.

Och så har vi chilin.
Den är det hög tid att så nu, nästan lite sent för de sorter som har lång utvecklingstid.
Jag såg till att vara i riktigt god tid med några plantor, de såddes redan i juli 2020 men drabbades av en invasion av bladlöss som jag inte orkade reda ut under hösten, så de har åkt i soporna.
Jag ska ge mig på några av de där riktigt idiotstarka sorterna i år. Carolina Reaper och 7 pot chili.
Varför i hela friden då, tänker ni? haha, ja det är nog mest bara för att prova om jag lyckas. Jag har en liten utmaning med vår hårdrockstok i byn och tydligen är min granne alldeles stormförtjust i vansinnigt stark chili.
Och note to self… När man har tagit fröer från sådär riktigt het chili med bara fingrarna, tänk på vad du tar i efter åt, eller var du kliar dig! Jag slutade i alla fall frysa…

Annons

Publicerad av Odlingslugn

Entreprenör och odlingsinspiratör Motto: Odlingslugn Odling på ett lätt och roligt sätt oavsett storlek på trädgård. Kom ihåg att odlingarna alltid blir magiska till slut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: