Sänk kraven och våga odla

Hej på er,
hur mår ni i stugorna, har ni blivit insnöade senaste dygnet?
Här utanför Tierp är det ganska lugnt med snömängden. Men jäklar vad det svajar i temperaturen. Ena timmen är den -10 och sen är det 0 gradigt timmen efter…

Jag vill passa på att säga att det är sååå roligt att det är så många som tittar in här!
Hoppas ni fortsätter med det 🙂

Idag tänkte jag ta ta upp ämnena förväntning och ”misslyckanden”.
Jag skriver misslyckanden inom citationstecken eftersom jag inte anser att det behöver vara ett rent misslyckande på det sättet vi ofta menar.

Jag är ett stort fan av konstnären Bob Ross, denne fantastiske man som fick ett helt landskap att växa fram med hjälp av en pensel mest lämpad för blaskande av falu rödfärg.
Han sa ofta under sina lektioner ”We don’t make mistakes, we have happy accidents”.
Jag tycker det är något fint att ta med sig in i odlandet.

Jag tar upp det här nu eftersom vi står i starten av odlingsåret 2021.
För vissa, liksom för mig tar odlingsåret aldrig slut, det bara förändras. Men om vi ska ta den klassiska sommarodlingen som exempel så är det nu vi tittar efter vad vi vill ha i våra trädgårdsland och krukor. Det är nu vi pumpas fulla med bilder på supersnygga blomkålshuvuden, saftiga tomater, perfekt formade squash, knallgula välmatade majskolvar och så vidare.
Sedan har vi något annat som påverkar oss och som stökar till det en aning för oss… Det vi ser varje gång vi går in på mataffären och tittar i grönsaksdisken. Visst ser det väl bra fint ut? Jag håller med. Men det är inte riktigt hela sanningen vi ser där, varken på bilder eller i grönsaksdisken.

Något vi behöver vänja oss med som hobbyodlare är att hemodlade grönsaker oftast inte ser ut på det sätt som vi är vana vid.

Hur många av oss kunde gissa hur ett vitkålshuvud växte och såg ut innan vi odlade det första gången eller fick se en verklighetstrogen bild?


Det är dessutom ofta hål i bladen, det är lite ohyra som har varit och käkat lite här och där och ibland ser de rent av förjävliga ut. Fel form, fel färg och gnagd i kanten…
Då ser vi det som ett misslyckande och så bestämmer vi oss där och då, när vi står och bränt oss på brännässlor och har kvickrot upp över öronen, att ALDRIG odla skiten igen.

Men vet ni, det smakar fantastiskt ändå! Trots sina skavanker kan vi knappast hitta finare mat.

Så om ni känner igen er i det här med att ni fördömt något för att det inte gick bra, eller att resultatet inte såg ut som ni hade förväntat er, prova igen! Och sänk kraven. Vem vet, i år kanske ni får till det där perfekta. Och om inte, prova att äta det ändå!
Jag har fördömt rädisor. Vilket elände jag tyckte det var förra året! Men det är klart jag måste prova i år också.
Jag ska bli bättre på att visa er mina ”fula” grönsaker också. För tro mig, det är gott om dem, haha!

Savoykål som sniglarna kalasat på.

Skär bord det som är skadat och tråkigt, den smakar precis lika bra som en ”felfri”.

Det värsta som egentligen kan hända är att ni får göra kompost av det. Visst kan det kännas tråkigt att inte få smaka, men det är ändå inte helt bortkastat. Plantan bredvid eller bädden där borta i hörnet mår finfint av lite näring och nytt material.

Jag hade ca 50 stycken salladshuvuden i en bädd som gick i blom förra året. Och de smakade så beskt så det tårade sig i ögonen.
Det blev perfekt jordförbättrare till några bäddar och pallkragar. Det räckte till och med för att täckodla tomaterna.
Happy accident!

Pak Choi som både gått i blom och invaderats av jordloppor, därav de perforerade bladen.
Jag skar ner dessa till lagom långa bitar och stekte med smör och toppade med lite flingsalt. Alla hundratals hål i bladen syntes inte när de blev tillagade och blomstänglarna påminner om broccoli i smaken.
Jag ÄLSKAR Pak Choi, även om de flesta såg ut såhär förra året.

Hoppas ni som behövde det fick lite nytt hopp och att ni faktiskt ger de där grönsakerna som hamnat på er ”shit list” en ny chans.

I år ska jag dokumentera mina fula och ”misslyckade” grönsaker bättre och sammanfatta odlingsårets hiss och diss vid nyår.





Annons

Publicerad av Odlingslugn

Entreprenör och odlingsinspiratör Motto: Odlingslugn Odling på ett lätt och roligt sätt oavsett storlek på trädgård. Kom ihåg att odlingarna alltid blir magiska till slut!

2 reaktioner till “Sänk kraven och våga odla

  1. Tack för ett spot-on inlägg. Lära genom att göra är min vision och metod. Jag hoppas se många bilder på byggen av odlingsbäddar, långsamma fröer och rangliga plantor. För det är indiskor med er andra som jag kan fåninspiration att prova mer. Nybörjare som jag är 😉

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: