Bondbönor, från skott inne till skörd ute

Just idag, när det blytunga täcket av blötsnö ligger som en tvångströja över köksträdgården känns det lite väl långt till sommaren och allt vad den har att erbjuda i skönhet, dofter och smakväg.
Men vet ni. Nu är det utmärkt tid att så det första tråget med bondbönor!

Bondbönor odlade jag alltid tillsammans med potatis förut. Det sägs ju att det ska vara en bra kombo eftersom bondbönorna har förmågan att lagra kväve och andra näringsämnen i sina rötter som både potatis och andra grönsaker drar nytta av.
Men helt ärligt fick jag inte särskilt bra skördar då potatisen bredde ut sig och skuggade bönorna alldeles för mycket i förhållande till ytan.

Nu mera har bondbönorna en egen plats, eller så samodlas dem med grönsaker som inte har ett så yvigt växtsätt.
Förra året hade jag dem på flera ställen, bland annat tillsammans med morötter, rödbetor, sallat och pac choi. Och jisses vilken skörd jag fick!

Men det är inte bara beslutet att ta ut skilsmässa mellan potatisen och bönorna som gjort att skördarna blivit så bra utan jag märkte en väldig skillnad på utdelningen när jag började så dem väldigt tidigt och att förodla plantorna.
Bondbönan är nämligen ingen böna egentligen, utan tillhör ärtsläktet.
Ärtor går finfint att så när det fortfarande är ganska kallt ute. Och som du nu säkert listat ut, om du inte redan visste det, så går alltså bondbönan utmärkt att så tidigt på säsongen. De gror vid mycket lägre temperaturer än vad bönor gör och ruttnar inte i marken om temperaturen år låg.

Vid tidig sådd brukar jag ta ett kvastskaft och sticka ungefär 20cm djupa hål i bädden.
Sedan droppar jag ner 2-3 ärtor i varje hål och ser till att de inte fastnar halvvägs ner i hålet. Efter det petar jag igen hålen med jord och lägger ett tunt lager täckmaterial över.
Nu är det bara att vänta.
20cm låter djupt. Jo jag vet, men bondbönans växtkraft klarar att tränga upp genom jordtäcket och täckmaterialet. När dem sedan tittar upp är dem redan stora och stadiga plantor eftersom de faktiskt är nästan 25cm långa när vi ser dem. På det här sättet kan man även lura fram en lite tidigare blomning. Plantan är ju redan en god bit på väg.
Anledningen till att jag sår 2-3 ärtor i varje hål är för att säkerställa att det ska komma upp en planta ur varje ställe, för att spara plats, men också för att bondbönorna kan bli ganska långa och får bra stöd av varandra så de inte knäcks när de blir stora.

Ett annat alternativ är att förså dem i pluggbrätte med lite djupare celler. Då sår jag dem en och en och sätter sedan ut dem på växtplatsen när de är ca 15cm långa.

Men de plantorna som gav absolut bäst utdelning hos mig förra året var dem som jag tidigare hade haft inne och skördat skott ifrån.
Många tycker att bondbönskott är lite väl lyxigt eftersom utsädet är betydligt dyrare än till exempel gula ärtor från mataffären för att dra fram ärtskott. Jag var ju bara tvungen att se om det gick att få skörd på plantor som klippts av flera gånger. Och det gick. Det gick till och med jättebra!

Vi börjar med skotten.


Ställ sådden i rumstemperatur och gärna under växtbelysning om det är väldigt tidigt på året. Efter ca 14 dagar kan man skörda första svängen.

När ni skördar, klipp någon centimeter ovanför första bladparet så kommer det ut en förgrening i bladvecket. På så vis kan ni skörda flera gånger på samma sådd.

Hur är smaken då? Den är jättegod tycker jag. Den har en mer ”ärtig” smak än vad ärtskott har och det är liksom lite mer att tugga på. haha, det låter kanske bara konstigt men det är så jag kan beskriva dem.
Stjälkarna är saftiga och krispiga och bladen påminner om spenat i konsistensen.
De är riktigt goda att ringla lite olivolja och pressad citron över med en nypa flingsalt.
Eller släng ner dem 30 sekunder i stekpannan med brynt smör och lite vitlök.

När plantorna har skördats på skott ett par tre gånger (ni ser när de börjar bli lite raggiga) kan ni ställa sådden svalt och ljust och invänta mildare väder. Är det milt ute kan ni sätta ut plantorna i landet på en gång och täcka med dubbelt lager fiberduk.

Raden längst till höger är bondbönor från två tråg som jag odlade skott i förra året.
Dessa planterade jag ut i mitten av april och täckte med dubbel fiberduk.
De klarade upprepade nätter med minusgrader utan problem.

I maj tillkom det även ett tjockt lager ensilage runt plantorna för att ge lite näring och hjälpa mot avdunstning.

När jag satte ut plantorna i köksträdgården insåg jag att jag aldrig skulle lyckas få isär den tjocka mattan av rötter som bildats i trågen så att en och en av plantorna skulle få en egen plats. Därför drog jag isär ett knippe om 3-4 och planterade med ca 15cm mellanrum.
Den här bädden är 10 meter lång och under sommaren blev det nästan som en liten häck av bondbönor. De doftade helt magiskt om kvällarna!

Den här bilden är tagen 5 juni 2020 och blomningen är redan i full gång.
Korta, knubbiga plantor som under sommaren producerade MASSOR av baljor.

Jag slår ett hårt slag för bondbönan! Det finns så mycket gott man kan göra med dem.
Allt från mormors bondbönsvälling till falsk guacamole eller bara äta dem som de är, kokta eller stekta.
Det är väl något jag ska nämna också. Det råder delade meningar om man bör tillaga bondbönan innan man äter den eller om man måste tillaga den eftersom den innehåller lektiner.
Kolla upp det och gör en egen bedömning!

Men det är helt klart värt att odla mycket så det finns att plocka fram ur frysen även på vintern!
Jag tyckte att jag tog i från tårna förra året, men i år ska jag odla ännu mer av dem!
Hittills är min favoritsort ‘Witkeim Manita’, en vitblommande och högavkastande sort som ger tidig skörd. Dessutom doftar dem väldigt gott.

Lycka till med bondbönorna!
Dela gärna inlägget till odlingssugna vänner så kanske vi snart har ett litet gäng som hänger med även här på bloggen 🙂

Kram och trevlig helg!
Joanna

Annons

Publicerad av Odlingslugn

Entreprenör och odlingsinspiratör Motto: Odlingslugn Odling på ett lätt och roligt sätt oavsett storlek på trädgård. Kom ihåg att odlingarna alltid blir magiska till slut!

3 reaktioner till “Bondbönor, från skott inne till skörd ute

  1. Hej satte vitlök i slutet på oktober dom har redan kommit upp cirka 1 dm bör ja täcka dom när kylan kommer?
    Är ju ovanligt varmt

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: