Att planera din odling

Sådär lagom innan jul brukar frökatalogerna dimpa ner i brevlådan från våra härliga fröfirmor.
För mig, och jag kan nästan svära på att jag inte är ensam om detta, är det som rena rama lilla julafton. Tjoho va roligt!
Jag kryper upp i soffan med en kopp te som jag gjort iordning i min favoritmugg och läser blad för blad noggrant. Bläddrar mellan de olika sorterna och drömmer mig bort till sommarens prunkande trädgård tills timmen är på tok för sen. Det här sker flera kvällar, och det är lika härligt varje gång.
Det kryssas med märkpenna och viks hörn till både höger och vänster och än så länge helt utan en tanke på vad som redan finns hemma i frölådorna, det kommer i nästa steg.

När sorterna jag vill ha är bestämda är det dags att gå igenom det som redan finns hemma för att stämma av varukorgen. Det brukar falla bort en hel del från inköpslistan eftersom jag har så vansinnigt dåligt minne när det kommer till vad som redan finns. Eller så förtränger jag det, haha, jag vet inte.
Man får lätt total hybris när det kommer till fröer det är en sak som är säker.

Först när fröerna är beställda och hemkomna slås man av tanken: Var, hur och när ska jag lyckas få ner allt detta då?! Hur i hela friden tänkte jag?
Om man inte gjort det tidigare börjar skisserna på trädgården flöda. Nya bäddar ska anläggas och andra flyttas. I ärlighetens namn är det sällan, möjligen aldrig, man känner att – Herregud vad med plats jag har, den här bädden behöver jag inte.
Och medan man sitter där och jämför sin lista på alla grönsaker och blommor med antalet bäddar kan det kännas helt omöjligt att få till det.

Men lugn. Mitt starka tips är att inte planera ihjäl sig in i minsta detalj.
Jag håller med om att det ser fint ut när man ser bilder från perfekta trädgårdar med spikraka rader av grönsaker (som heller aldrig verkar skördas så det gapar tomt), allt har sin självklara och enskilda plats och allt är märkt med vackra skyltar som visar vad som finns i raderna och bäddarna.
Det här passar inte mig personligen. Det blir alldeles för enformigt för mig, lika tråkigt att jobba med som jag tycker det är vackert att se på hos andra.
Här i trädgård lägger jag upp det såhär. Jag plockar ut de grönsakerna som är viktigast.
I mitt fall är det:

  1. Kål
  2. Aubergine
  3. Tomater
  4. Gurka
  5. Morötter
  6. Rödbetor
  7. Bondbönor
  8. Ärtor/Bönor
  9. Majs
  10. Lök/Vitlök

Det är en jäkla skillnad mot de drygt 60 olika sorterna jag ska odla i år.

Och var gör jag av resten då?
Jo de får helt enkelt få plats där det finns plats. De samplanteras med de andra grönsakerna.
Man kan effektivisera massor genom att odla låga grönsaker under höga grönsaker och sorter där man äter roten kan man sätta med sorter som sätter frukt över mark.
Tänk bara på att gödsla ordentligt så det räcker till alla!

Ett exempel på samplantering är den klassiska ”Tre systrarna”.
En metod som den amerikanska ursprungsbefolkningen använde sig av.
Odlingen innehåller majs, klängande bönor och pumpa eller squash.
Längst ner sätter man pumpa eller squash som skuggar bädden och förhindrar avdunstning av vatten, sedan klättrar bönorna på den höga majsen och ger näring till odlingen eftersom den har en förmåga att lagra kväve i sina rötter.

Under höga tomater och uppbundna gurkor kan man till exempel bredså sallat eller spenat.
Bredvid bondbönorna kan man så morötter eller betor.
Purjolöken kan sättas ner lite här och där, till och med i blomsterrabatten.
Det finns massor av plats, om vi bara vågar se den.

En annan sak att ha i åtanke är att många av våra grönsaker inte ger skörd precis samtidigt.
Till exempel rädisan ”18 dagar” är ett praktexempel på det. Den har ett långt franskt namn som jag aldrig kommer ihåg, men kallas för ”18 dagar” eftersom den är färdig på ca 3 veckor. Den rackaren kan man ju sätta ner i stort sett vart som helst för den är snart både skördad och uppäten.
Skörden är som mest intensivt i juli och augusti men vi har goda förutsättningar att dra ut säsongen flera månader. Därför kan man också tänka på att vissa grönsaker sås på våren och tar ett uppehåll under sommaren när det finns massor av annat att äta, för att sedan återkomma i odlingen till sensommaren och hösten.

Haha, när jag tänker på det så har vi en hel rad här med starka argument till våra ibland skeptiska respektive som inte förstår hur vi ska få ihop det.


Det är sååå roligt att planera sin trädgård, och det får INGEN ta ifrån oss.
Vi själva får inte ta bort den sprudlande känslan heller.
Jag är EXPERT på att stressa upp mig över både det ena och det andra. Därför har jag valt att skala ner det. Jag kan inte planera och förutse allt in i minsta detalj. Och jag vill inte göra det heller, det enda jag vill är att min trädgård ska vara en enda stor matmaskin med blommor och blad var man än vänder sig.

Trevlig helg på er!
/Joanna

Annons

Publicerad av Odlingslugn

Entreprenör och odlingsinspiratör Motto: Odlingslugn Odling på ett lätt och roligt sätt oavsett storlek på trädgård. Kom ihåg att odlingarna alltid blir magiska till slut!

En tanke på “Att planera din odling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: