Självförsörjning

Jag har länge haft en dröm om den där stora köksträdgården som är min alldeles egen, så länge jag kan minnas faktiskt.
En vacker trädgård som levererar mat i mängder och som doftar så där som bara köksträdgårdar gör. I ett hörn doftar örterna, för varje steg man tar kan man känna en ny doft. Timjan, citronmeliss, oregano, basilika, dillen med deras vackra kronor, om man tillåter den gå upp i blom. Några steg bort känner man den speciella lukten av squashplantorna och den underbara doften från bondbönorna. Allt detta och lite till i en enda stor harmoni.
I solnedgången kan man fortfarande höra en kvällstrött humla surra runt och det är till och med så att gödselvattentunnans bitande stank känns alldeles på sin plats.
Allt är bara underbart.

Där vi bodde tidigare hade vi ca 2500 kvm tomt.
På den tomten finns det ett litet hus, en gäststuga, en gammal ladugårdslänga i mindre format, ett växthus, två klassiska trädgårdsland och fyra stora upphöjda odlingsbäddar.
På den här ytan odlade jag så vi var självförsörjande på diverse grönsaker hela sommaren, från början på juni till slutet av september, och potatisen och morötterna räckte en bra bit in på vintern.
Men mycket vill ha mer. Mer trädgård, mer mat! Och när huset ändå inte räckte till så var det en gård med mer mark vi ville ha.

2019 flyttade vi till gården vi bor på nu. Här finns det gott om mark och utrymmen för oss med allt vad vi vill hålla på med.
Jag såg möjligheten att skapa den där trädgården jag alltid velat ha. Och under hösten 2019 anlades en del av den jag odlar på nu. Den växer ständigt med nya bäddar till både höger och vänster.

Målet är att vara så mycket självförsörjande på grönsaker vi kan.
Vi köper grönsaker också, det ska jag inte sticka under stolen med. Men vi har en grund som vi inte behöver köpa.

För vad menas det med att vara just självförsörjande?
Jo med det menas det kort och gott att man inte behöver köpa det på annat håll utan det kommer från sin egen odling. Men självförsörjande kan man vara på flera vis. Det kan vara på vissa sorter eller typer av grönsaker och det kan vara under en viss period, flera olika perioder eller året runt.
Vi är självförsörjande på alla grönsaker ett par månader om året, och på en del sorter året runt.

Jag har en lista av mina viktigaste grönsaker som jag nämnde i ett tidigare inlägg, ni kan läsa mer om den i Att planera din odling.
Dessa ser jag till att få plats med, och jag odlar mycket av varje sort så det ska räcka så länge som möjligt.

 • Kål
 • Aubergine
 • Tomater
 • Gurka
 • Morötter
 • Rödbetor
 • Bondbönor
 • Ärtor/Bönor
 • Majs
 • Lök/Vitlök

Allt man odlar är visserligen inte optimalt att lagra länge. Färsk gurka är en sån grönsak som vi får njuta av medans plantorna levererar. Samt sallat, men den är lätt att dra upp inne även på vintern med hjälp av växtbelysning.
Det är roligt att ha något som växer och som man kan gå och skörda av även under de mörka månaderna.

Jag frågade mina följare på Instagram om det var något speciellt dem ville att jag skulle ta upp vad det gäller självförsörjning.
Det är så roligt att få frågor och jag ska svara på några så gott jag kan utifrån mina egna erfarenheter.

Hur mycket plats behöver man och måste man ha växthus?
Ytan jag odlar på är just nu ungefär 300 m2, inklusive tunnelväxthuset som är 21 m2.
Den ytan levererar så vi har olika typer av grönsaker som tillbehör till varje måltid inklusive försäljning av grönsaker. Ungefär 10 kunder per vecka.

Nej man behöver inte ha ett växthus men det underlättar om man vill dra ut på odlingssäsongen och/eller övervintra större plantor. som inte kan stå kvar ute på friland.
Vill man övervintra mindre bladgrönsaker går det bra att göra det i till exempel pallkragar med någon form av genomskinligt lock.
Jag hade dock fått svårt att odla så mycket tomater som jag vill ha utan att ha ett växthus.

Hur mycket behöver man odla av allt?
Det är högst individuellt. Men första året vi provade att vara självförsörjande odlade jag så mycket jag bara kunde av det jag ville ha mycket av och utvärderade till året efter. Vissa sorter blir det mer av och andra mindre.

Hur förvarar du allt du odlar?
Jag har turen att ha en stor matkällare inomhus som håller 4-8 grader på vintern. Det jag inte kan ha eller får plats med i matkällaren fryser jag in, men helst låter jag allt som kan stå kvar i landet göra det. Nästen all kål är kvar ute och den har fortsatt att växa otroligt bra under den milda vintern vi haft. Huvudkålen bör dock tas in och lagras på en mörk och sval plats eftersom de lätt ruttnar när kallgraderna börjar krypa sig på och de tinar och fryser om vart annat.
MEN…och den här läxan fick jag lära mig den hårda vägen. Vad det gäller att förvara kålen ute i landet, rådjuren och hararna är fullkomligt hänsynslösa i sin framfart och jakt på något att äta så det här året ska jag se till att täcka eller skydda kålen med någon typ av nät.

Har man ingen matkällare att förvara sina grönsaker i går det att gräva en så kallad stuka och förvara rotfrukter och potatis i den.
Jag har själv inte gjort någon stuka förut, men jag vill gärna prova. Det får nog bli ett projekt i höst så visar jag hur man kan gå till väga.

För att ta hand om allt som inte går att lagra är olika inläggningar, fermenteringar och torkning kanon att fylla skåpen med.
Jag kör stenhårt på torkning efter att jag köpte mig en svamptork. Det blir lite som en besatthet, haha. Men jag vill lära mig ännu mer om fermentering!
Vill ni också veta mer så kolla in drottningen av fermentering, Jenny Neikell. Det är inget samarbete, jag tycker bara att Jenny är så jäkla bra!

”Tips för att lyckas med att ta fröer. Allt möglade.”
Här har jag nog inget bra tips, jag har tagit alldeles för lite egna fröer för att jag med säkerhet ska kunna säga säga vad som fungerar bäst.
Men jag kan berätta hur jag brukar göra.
Jag samlar in fröerna när vädret är torrt för att så lite fukt som möjligt ska komma med och sedan lägga frökapslarna eller de enskilda fröerna på lite hushållspapper eller tidningspapper på en torr och luftig plats där de får torka i sin egen takt, alltså inte med hjälp av extravärme på något vis.
Sedan förvarar jag fröerna i små papperspåsar eller i kaffefilter och låter de ligga luftigt ett par dagar innan påsarna/paketen läggs i lådor med lock.

Det är rätt mycket jobb med att vara självförsörjande året runt på grönsaker. Det är mycket som ska planeras och anläggas, allra helst om man inte har en odling från början. Det innebär en liten chansning första året innan man fått kläm på hur mycket som går åt, vad man tycker om att äta mycket av och det finns alltid utrymme för förbättring.
Men herregud va det är värt det! Så rik man känner sig när man har förråden och trädgården full med mat, som man dess utom vet precis var den kommit ifrån är fantastiskt.
Även om det är mycket jobb i sin helhet så betyder inte det att man behöver slita ihjäl.
Dela upp arbetet över året och odla smart. Det blir en härlig livsstil när man får rull på det.

Trevlig helg på er!
Joanna

Annons

Publicerad av Odlingslugn

Entreprenör och odlingsinspiratör Motto: Odlingslugn Odling på ett lätt och roligt sätt oavsett storlek på trädgård. Kom ihåg att odlingarna alltid blir magiska till slut!

3 reaktioner till “Självförsörjning

 1. Fantastiskt att du orkar 🙂 Jag skulle gärna vilja odla mer än det pyttelilla jag gör, är galet dålig på det där, sen bor jag ju så att jag inte kan gräva i marken 😀 Försöker odla i större krukor/lådor.
  En av mina kusiner är som dig och är måttligt avundsjuk, hon odlar också typ allt man kan odla och det fungerar jättebra för henne. Hon har till och med bin och gör sin egna honung.
  Alla ni som odlar och fixar borde få en stor guldstjärna 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: