Februarisådd

Redan söndag hörni och Alla hjärtans dag!
Den här veckan har varit en sån där riktig knasvecka för oss. Eller knas och knas…
Staffan, min sambo för er som har missat det, är deltidsbrandman och har jour som rullar genom veckorna. Just den här veckan har han haft jour måndag dygn och hela helgen. Vilket betyder att jag jobbat onsdag och torsdag. Annars brukar jag försöka planera mitt schema så att jag jobbar måndagar och tisdagar så mycket det går för att sedan ha tid och energi att göra saker här hemma. Den här veckan blev det dock varken hackat eller malet och jag har inte odlat ens i närheten av det jag skulle vilja göra.

Hur som helst! Idag ska jag skriva om vad jag sår i februari!

Inomhus i kruka eller i tråg:

  • Sallat
  • Ärtskott
  • Bondbönskott
  • Vitlöksblast

Inomhus sår jag för att kunna skörda från fönsterbrädan. Än så länge är det inte tillräckligt mycket ljus för att plantorna ska bli knubbiga och fina så jag har ställt sallaten och bondbönskotten under växtbelysning. Det är dock ingen panik om man inte har någon belysning i det här fallet. Det gör mig mindre om dessa drar iväg på längden, det är främst på smörgåsen jag vill ha lite färg men eftersom jag har tillgång till växtbelysning så använder jag den.
Jag har fått frågor om vitlöksblasten också. Vad använder jag för utsäde?
Jo jag sparar på de där allra minsta klyftorna från vitlöken jag köper i affären, eftersom vi inte är självförsörjande på vitlök än får jag ju tyvärr köpa.
Jag rekommenderar inte att odla med icke certifierat utsäde i vanliga fall, men eftersom vitlöksblasten inte blir mer än just blast så tar jag de där små rackarns klyftorna som annars bara är jobbiga att hålla på och skala och trycker ner dem tätt tätt i en kruka i köket. Efter att blasten är färdigskördad slänger jag jorden så det inte av misstag skulle föra med sig några tråkiga sjukdomar till min odling.

Inomhus för senare utplantering

  • Aubergine
  • Pak Choi (för tidig skörd i tunneln)

Aubergine tar rätt lång tid på sig och därför försöker jag så dem första halvan av februari.
Jag har valt två sorter som beskrivs som tidiga, vilket betyder att de hos mig i zon 4 kommer att ha gott om tid på sig att bli stora och fina.
Är man ny på att odla aubergine föreslår jag att man köper fröer från svenska fröfirmor som har provodlat sorterna här i Sverige. Leta gärna efter sorter där de beskrivs som tidiga, snabbväxande, rikgivande och/eller odlingssäkra. Det finns MASSOR av roliga sorters Aubergine, med alla möjliga färger och former att få tag på från utlandet, men risken är att de har en så lång utvecklingstid att de inte hinner sätta frukt innan vår varma tid är över. Börja med ett säkert kort så ni inte ledsnar innan dessa godingar fått en ärlig chans.
‘Farmers Long’ och ‘Black Beauty’ som jag tänker odla i år har en utvecklingstid på 50 respektive 60 dagar.

Pak Choien jag sått nu är som som sagt för tidig skörd i tunnelväxthuset. Jag vill helt enkelt inte behöva vänta längre än vad jag behöver på dessa läckerheter. De är sådda i pluggbrätte och kommer att sättas om till en 9cm-kruka när de är stora nog. När de växt på sig åker de ut i tunneln tillsammans med den januarisådda tidiga kålen någon gång i mitten/slutet på mars.
Mer Pak Choi kommer att sås i mars, och då kallsås ute i tunneln.

Tunnelväxthuset:

  • Majrova
  • Dill
  • Persilja
  • Rädisa

Majrovan är ny för mig, den har jag aldrig odlat förut och har faktiskt ingen aning om jag gillar den.
Mem de ser ju så läckra ut så jag måste ju prova! Tanken var att jag skulle direktså både majrovan och rädisorna i tunneln, men jag har tänkt om. Jag behöver gödsla upp bäddarna ordentligt (eftersom jag slarvade med det i höstas) innan jag planterar något i dem. Och just nu är det så förbenat hårt så gödslet få vänta ett par veckor.
Istället försår jag dem i pluggbrätte och sätter sedan ner plantorna i bäddarna när de kommit upp lite.

Dillen brukar jag i vanliga fall bredså, men i år ska jag prova att göra som jag gör med persiljan. Och det här mina vänner är så jäkla fiffigt. Åter igen pluggplantor!
Att driva upp i små pluggar tar nästan ingen plats alls. Och det fina i kråksången är att man sedan kan plantera dem precis var man vill. Där det finns plats och man är säker på att man får fulla rader. Det är så himla tråkigt tycker jag när man har sått en rad och så torkar det lite för mycket i ena kanten, alldeles utmärkt odlingsyta har då gått till spillo och gapar tomt. Dessutom vill jag gärna ha dillkronor som inslag bland sommarblommorna. Då kan jag enkelt plutta ner lite pluggar mellan rosenskärorna och sommarastern.

Persiljan är en sån där segpropp i starten. Den tar en himla tid att gro…
Men när den väl gör det så går det fort och ju mer du plockar desto med levererar den!
Eftersom den är så seg i starten är den utmärkt att vinterså, då kan den ge fin skörd redan i april/maj istället för att man sår den i maj och så får man vänta ända till juli!

Det var allt för ikväll.
Hoppas ni haft en fin Alla hjärtans dag!
Stor kram / Joanna

Annons

Publicerad av Odlingslugn

Entreprenör och odlingsinspiratör Motto: Odlingslugn Odling på ett lätt och roligt sätt oavsett storlek på trädgård. Kom ihåg att odlingarna alltid blir magiska till slut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: