När vitlöken tittar upp

Redan i november 2020 vaknade vitlökarna under räcket av gammalt hö.

Vitlöken som ska skördas sommaren 2021 satte jag redan i oktober 2020.
Det sägs att man ska sätta vitlöken 2-3 veckor innan tjälen går i marken. Och den eviga frågan är: Hur tusan ska jag veta när det är?!

Det är givetvis helt omöjligt att veta exakt när minusgraderna kommer för att stanna. Förra vintern hade vi knappt minusgrader här i norra uppland på hela vintern, och den här vintern kom de inte förrän i januari.
Vi hade ju för tusan 10 grader varmt i början av december och i juli förra året låg temperaturen ute på +9 grader i flera veckor. Världen inte bara KÄNNS upp och ner just nu, den är det också i mångt och mycket.
Iiiiii och alla fall.. Jag valde att sätta mina vitlökar i den 11 oktober 2020, eftersom det inte är ovanligt att vi får minusgrader dygnet runt när vi kommit in i november.
Till nästa år kan jag nog spara någon vecka till, eller två, men det föll sig så bra med en trädgårdsdag just den här dagen.

I den här bädden hade jag majs och squash förra sommaren.
Bädden är från grunden byggd på gammal möglig halm som lades i ett tjockt lager direkt på marken och sedan ett rejält lager med brunnen hästgödsel, efter toppades det hela med ett ordentligt lager förmultnande ensilage (kanske den äckligaste lukten som finns, men det gör gott, så vad gör man inte) som jag fick av en bonde i grannbyn.
Bädden var färdig redan i maj och i juni planterade jag ut mina försådda plantor.
I oktober hade nattfrosten tagit sitt grepp om köksträdgården och det var dags att börja göra höst i odlingarna.
På bild 1 har jag klippt av allt som stod i bädden och lagd det åt sidan, efter det bökade jag fram en fåra i mitten på bädden, klippte ner allt det tidigare växtmaterialet och la det i fåran, se bild 2.
Efter att ha trampat några svängar fram och tillbaka i fåran för att det inte ska sjunka ihop allt för mycket i efterhand toppade jag det med ett par säckar köpejord, se bild 3.
Jag använder faktiskt en hel del köpejord i mina odlingar fortfarande. Anledningen till det är att trädgården är ny och jag har helt enkelt inte tillräckligt med ”hemgjord jord”. En annan anledning är att jord på säck, i det här läget, är lätt att så och sätta saker i.
Om jag bryr mig om kvalitén på köpejorden? Nä, inte ett skvatt. Det enda jag är ute efter är själva funktionen, näringen fixar jag på annat sätt. Jag tar det billigaste jag kan hitta på.

När jag sätter vitlök tar jag de allra största och finaste klyftorna till utsäde. De som är små och tråkiga sätter jag i en separat kruka för att dra upp vitlöksblast, de brukar inte ge så stora och fina vitlökar i alla fall, så då går det till annat.
Jag sätter dem ganska tätt, ca 10-12 cm mellan klyftorna i sicksackmönster. Det ska väl egentligen vara längre mellan men jag tycker det fungerar fint att sätta dem tätt, kom bara ihåg att gödsla ordentligt under försommaren så det räcker till alla!
När jag placerat ut klyftorna trycker jag ner dem i jorden 3-5cm och sedan lägger jag ett lager täckmaterial över. I det här fallet hade jag 15 år gammalt dammigt hö att tillgå.
Jag oroar mig inte för att höet ska fröa av sig, det är slaget runt midsommar och det är 15 år gammalt. Är det mot förmodan något som gror drar jag bara upp det. Det är lätt att rensa i en täckodlad bädd, ogräset följer villigt med och det som råkar vara kvar får det tufft att växa igenom nästa lager som fylls på efter hand det behövs mer täckmaterial.

De tre sorterna jag satte till i år är:
Vigor med flätbar blast, ger stora lökar med stora klyftor.
Therador med flätbar blast, tålig och lättodlad.
Cledor med flätbar blast, har bra lagringsegenskaper.

Redan i november såg jag att klyftorna hade börjat vakna, och ingen tjäle fanns det då i sikte. Det jag gjorde då var att jag lade på ett tunt lager hö till. Och jag var glad att de kommit igång, för det betyder att bädden släpper igenom tillräckligt mycket vatten, annars hade lökarna ruttnat.

Den 25 februari 2020.
Den isolerande snön har i det närmsta tinat bort från odlingarna och täckmaterialet som skyddat vitlöksodlingen har sjunkit ihop ordentligt.

Det är lätt att bli förskräckt när man ser de små späda gröna skotten titta upp så här tidigt på året.
Här i zon 4 är det inte ovanligt med ett bakslag med både snö och låga temperaturer i mars, i vissa fall även i april.
Men då vill jag börja med att säga att det är lugnt.
Vitlöken är tålig, och härdad. De har trots allt stått här i bädden sedan oktober.
Det jag gör nu är att jag lägger ett tunt lager täckmaterial över topparna. Inte allt för tjockt, det räcker med 5 cm. Jag har fortfarande löv kvar från i höstas som ligger i en hög alldeles bredvid bädden. Det blir ett perfekt täcke till de små.
Har man inte något växtmaterial just nu går det att lägga en fiberduk över i dubbla lager och sedan fylla på med till exempel gräsklipp när det finns att tillgå men var försiktig så inte skotten knäcks av duken.
När vitlöken är ungefär 10 cm hög är det dags att börja gödsla lite försiktigt med något kväverikt och snabbverkande. En svag giva av tillexempel benmjöl är bra att ge två till tre gånger fram till mitten av maj.
Under sommaren fram till att det är dags att skörda vitlöken vattnar jag med ogräsvatten en gång i veckan. Det späder jag 1/10 ungefär och försöker att inte vattna direkt PÅ lökarna utan lite försiktigt mellan raderna.

Hoppas ni haft en trevlig läsning!
Lämna gärna en kommentar eller skriv till mig på Instagram om det är något ni vill tillägga eller har funderingar kring.

Trevlig lördag på er!
/ Joanna

Annons

Publicerad av Odlingslugn

Entreprenör och odlingsinspiratör Motto: Odlingslugn Odling på ett lätt och roligt sätt oavsett storlek på trädgård. Kom ihåg att odlingarna alltid blir magiska till slut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: