Gödsla upp och bygg jorden

Go’kväll på er!
Idag tänkte jag berätta hur jag gör och tänker när det kommer till gödsel i tunnelväxthuset. Men det är självklart applicerbart på alla typer av bäddar eller kärl det ska växa något i.

Egentligen skulle jag ha gjort det här redan i höstas. Men orken och inspirationen tröt och jag valde att lyssna på både kropp och knopp och struntade helt enkelt i tunneln just då.
Nu är det hur som helst dags att börja sätta ut plantor i bäddarna igen och i förra veckan gjorde jag iordning långbäddarna och några pallkragar.

Jag lägger in dessa bilder som ni kan se på och tänka tillbaka på när ni själva inte orkar med trädgårdssysslorna för tillfället och tycker att det är mycket mer ordning ”hos alla andra”. Vet ni, ingen orkar allt hela tiden men det växer ändå så det knakar senare under året.

Jag har turen att bo granne med hästfolk som mer än gärna skänker bort deras hästgödsel. Har man inte fullt så nära som jag kan ni ta kontakt med någon i ett stall i närheten och fråga om ni kan få hämta gödsel där. Det brukar oftast inte vara några problem.
Jag använder faktiskt obrunnen gödsel men lägger med fördel ut det i bäddarna några veckor innan det är dags att plantera ner plantor i det.
Genom att gödsla några veckor innan utplantering hinner förmultningsprocessen kicka igång, gödslet hinner svalna (eftersom det blir varmt när det ”brinner”) och mikrolivet börjar arbeta ordentligt.
Fröså i jordlagret jag täcker dyngan med går utmärkt att göra på en gång om man vill det.

Det man ska tänka på när man använder färsk hästgödsel, som många gånger är blandat med både spån, halm och hö är att det innehåller kol och stjäl en hel del kväve från jorden runt omkring under tiden den komposteras. Därför är det bra att tillsätta kväve under växtsäsongen. Det kan vara tillexempel nässelvatten eller att man täckodlar med gräsklipp.

Varför använder jag det då om det stjäl näring?
Jo, för att det ger en otroligt fin bördighet till jorden när den väl komposterats.
Maskarna ÄLSKAR hästskit och på sikt är det en otroligt viktig komponent i en bra och näringsrik jord, tycker jag.

Hur gör jag?
Jag gräver ur eller makar undan jorden från bädden och fyller på med ett ca 10 cm tjockt lager gödsel. Sen täcker jag det med några centimeter jord.
Glöm inte att vattna bäddarna ordentligt!
En torr hög med gödsel tar flera år att kompostera. Se därför till att vattna regelbundet, även fast du inte har något i bädden för tillfället, för att skapa ett fint klimat för mikroorganismer som jobbar för fullt för att omvandla materialet till fin och näringsrik jord.

Många gånger vänds det och vrids det på det här med hur man ska gödsla.
Vad är bra och vad är inte bra. Ska det vara brunnet eller obrunnet osv.
Det är vida omdiskuterat.
Min grundtanke kring den här typen av gödsel är egentligen inte själva näringen det ger med en gång utan det handlar om att bygga jorden. Att bygga jorden så mikroorganismerna trivs och de på så sätt tar hand om mina växter.
Medans jag ändå håller på och bökar i trädgården slänger jag ner allt jag kan tänkas ha i bäddarna. Jag blandar och varvar hejvilt med dynga, gamla löv, små grenar och annat bös, gammalt hö, förra årets täcke av fårull som blåst iväg, mögliga pumpor, bokashikompost och musätna rödbetor. ALLT åker ner i bäddarna eller läggs uppepå som en enda stor lasagne och vattnar ordentligt för att få fart på nedbrytningen.
När vi sedan kommer in i växtsäsongen tillsätter jag direktverkande gödsel, tillexempel vattnar jag med ogräsvatten och spettar ner pelleterad hönsgödsel lite här och var där det behövs utöver täckodlingen.
På det här sättet blir det en otroligt fin jord som maskarna och växterna trivs superbra i.


Det var allt för idag. På fredag snackar vi Dahlior!

//Joanna


Annons

Publicerad av Odlingslugn

Entreprenör och odlingsinspiratör Motto: Odlingslugn Odling på ett lätt och roligt sätt oavsett storlek på trädgård. Kom ihåg att odlingarna alltid blir magiska till slut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: