Luktärter

Min dotter Sigrid, 2 år gammal på bilden, är lika förtjust i luktärterna som sin mor, och många med oss.

Luktärter, det som har kommit att bli ett måste i min trädgård.
Efter flera år av misslyckade sådder kan jag nu sticka ut hakan och säga att jag åtminstone har en aning om hur man odlar dem för att få fin blomning.

Till en början sådde jag dem en och en i små krukor med såjord.
Hade jag tur tittade det upp en ranglig liten krake i krukan som jag varsamt pratade med på fönsterbrädan, vattnade och väntade på att dem skulle tjocka på sig och bli sådär stadig och fin som jag sett hos andra. Trots mitt fjäskande förtvinade dem en och en och det blev inga luktärter det året heller.

Det var inte förrän jag snubblade över ett avsnitt av Odla med P1 och hörde att Maj-Lis Pettersson hade gjort en testodling av luktärter hemma hos sig där hon gödslat med outspätt kiss och plantorna hade blivit helt makalöst fina som polletten ramlade ner hos mig.
Jag hade ju läst att de gillade näring, men jag hade inte kommit så långt i plantans utveckling för att börja ge den näring innan de dog, ansåg jag. Men nu fattade jag. De gillar NÄRING! Från början!
Nästkommande säsong när det var dags för luktärtsådd bredsådde jag dem i godislådor som jag borrat hål i. Jag använde vanlig planteringsjord den här gången och VIPS så tittade det upp massor av fina små plantor. Redan när det första karaktärsbladsparet utvecklades började jag vattna med en svag näringslösning som efter hand trappades upp.

Det är få fröer som uppskattar att sås en och en i en kruka. Det blir helt enkelt för tungt för det lilla fröet att ta sig upp på egen hand genom den blöta tunga jorden.
I pluggbrätte är det en annan femma, då är det så pass lite jord det handlar om, men till och med våra små såkrukor kan många gånger vara för stora för ett enda frö.
Det gäller även här. Luktärterna gror bäst i sällskap av varandra.

I år sår jag mina luktärter redan nu då jag dels behöver ha lite bilder till det här inlägget, men jag hoppas även på en något tidigare blomning till självplocket här i sommar.
Ett bra riktmärke är annars att så luktärter någon gång mellan vecka 12 och vecka 14.

Jag börjar med att borra hål i botten och i locket på godislådorna jag tänkte använda till sådden. Hålen i botten gör jag för att överflödigt vatten ska kunna rinna undan och hålen i locket gör jag för ventilationens skull.

Jag fyller lådan med ungefär 10 cm planteringsjord och trycker till jorden väl.
Vattnar igenom jorden ordentligt och trycker till den en gång till. Ett knep är att använda botten på en annan låda för att få ett jämt tryck över hela såytan.
Efter det strör jag ut fröerna i ett någorlunda jämt lager, de kan ligga ganska tätt, täcker med 2-3 cm jord, trycker till med handen och vattnar försiktigt så att fröerna inte flyttar på sig.
Nu är sådden färdig.
Jag sätter på locket med lufthål i och ställer hela lådan i en annan godislåda som jag inte har borrat hål i, sedan ställer jag det i fönstret och väntar på att de ska titta upp.
De gror vanligen mellan 1-3 veckor beroende på temperatur.

Som jag nämnde tidigare tycker luktärterna om näring.
Sådden gör i grundgödslad jord och när karaktärsbladen utvecklats börjar jag vattna med en svag näringslösning. Jag spär med ca 2 ml/1 lit vatten till en början och ökar med tiden plantorna växer.
När plantorna blivit 10-12 cm höga skolar jag om dem till egna krukor. Eller egna och egna, jag sätter två plantor i varje kruka. Krukorna jag använder till omskolningen är 7 cm i diameter men i det här läget fungerar det med 9 centimeters-krukor också.
Vid omskolningen passar jag på att toppa plantorna. Det gör jag för att de ska förgrena sig och få ett buskigare växtsätt. Jag klipper helt enkelt av toppen på plantan efter det femte bladparet med en vass sax. Använd gärna ett vasst verktyg för att inte skada plantan så det hämmar kommande blomning.
Värt att nämna är att jag inte drar upp dessa under extrabelysning. De tar bara upp värdefull plats i odlingshyllan när de ändå ska ut ur huset inom en snar framtid.
I samband med omskolning och toppning av plantorna ställer jag ut dem i tunnelväxthuset. Har man inget växthus fungerar det med drivbänk eller skyddat läge utomhus.
Luktärterna tål kyla bra. Ner till -8 grader är inget problem. Blir det kallare än så kan man antingen ta in dem över natten eller lägga en skyddande lager över plantorna där de står.
Det man kan vara lite försiktig med är solen. Tänk på att inte ställa dem i direkt sol ute på en gång så plantorna bränns. Ett lager fiberduk är också ett bra skydd för solen första veckorna.

Anledningen till att jag ställer ut plantorna så pass tidigt är att de blir så otroligt fina när de härdas av lite kyla. Stora och stadiga plantor ger riklig blomning i kombination med bra jord med struktur och extra tillskott av hönsgödsel eller guldvatten och gärna täckodling.

När de sedan planteras ut på sin slutliga växtplats, någon gång i från mitten av maj till början av juni vill de stå på en solig plats och ge dem då något stöd att klättra på.
Det finns olika typer av luktärter, vissa har längre stjälkar än andra. Det kan vara bra att kolla om man vill ha blommor till buketter så man inte blir besviken när de börjar blomma och de blir för korta för att sätta i vas.

Rensa och plocka luktärterna varje dag under tiden de blommar, då blommar de ännu mer. Låter man dem så i frö slutar plantan producera nya blommor så det finns ingen anledning att snåla på de väldoftande buketterna!

Luktärter går även att så direkt ute på växtplatsen när jorden går att reda i och de fungerar utmärkt att kallså.
Förra året kallsådde jag mina i pluggbrätte ute i tunneln. I varje cell stoppade jag ner 2-3 frön och jag fick riktigt fina plantor som jag planterade ut på friland i mitten av juni. Första blommorna kunde jag då plocka i slutet av juli.

Tips! För er som verkligen vill FROSSA i luktärter rekommenderar jag att ni besöker vår allas luktärtsdrottning Cecilia Wingårds instagram @ceciliawingard1.

Trevlig kväll på er!
//Joanna


Annons

Publicerad av Odlingslugn

Entreprenör och odlingsinspiratör Motto: Odlingslugn Odling på ett lätt och roligt sätt oavsett storlek på trädgård. Kom ihåg att odlingarna alltid blir magiska till slut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: