Att sätta ut plantor tidigt i tunnelväxthuset

Idag tänkte jag skriva lite om vad som är bra att tänka på om man vill plantera ut plantor tidigt på säsongen i sitt tunnelväxthus eller växthus.

Redan i slutet på februari började jag förbereda för utplanteringen den 21 mars.
Egentligen hade jag velat göra det redan i höstas, men orken fanns inte så det knuffades på framtiden, och det är helt okej. Man hinner inte allt hela tiden.
Det jag gjorde i slutet av februari var att tillföra en hel del nytt material och gödsel till bäddarna. Det var de gamla plantorna från förra året som återanvändes och hamnade under ett tjockt lager av hästgödsel blandat med spån. Uppepå det hela har jag lagt ett lager jord för att det ska vara lättare att direktså i bäddarna och sedan ett lager av gammal ensilage, som knuffas åt sidan när små frön ska sås i jorden.
Det som är viktigt när man tillför material till sina bäddar, oavsett om det är på friland eller i växthus, är att tillföra fukt. Glöm inte att vattna!
I en torr bädd händer det ingenting, men i en fuktig bädd börjar mikroorganismerna jobba på en gång och det tar inte många veckor innan materialet är så gott som borta. Eller borta och borta, det har blivit ny prima jord!

Nu när det var dags att sätta ut mina tidiga kålplantor i tunneln fanns det vissa saker jag såg till att göra.
1. Kolla vädret.
I år har vi haft en lång kall period och våren kändes långt borta under en lång tid. Avundsjukan på odlarna i söder har nog aldrig varit större. Men jag hade planerat att plantera ut mina plantor i mitten-slutet av mars och började höka över väderappen redan i början på mars. Till slut lättade temperaturerna! Ett par minusgrader på natten är inget problem, det går att bädda in plantorna med fiberduk och bubbelplast, men jag vill gärna att det är milt på dagarna under en 10-dagarsprognos innan jag kastar ut mina små gröna älsklingar.
2. Vattna bäddarna och ta fram fiberdukar eller annat att täcka plantorna med.
Vattna gärna igenom bäddarna ordentligt någon dag innan utplanteringen så jorden hinner dra åt sig den fukt den behöver.

Det jag verkligen vill påminna om här är att vi bor i ett avlångt land. Stressa inte när ni ser att andra börjar sätta ut sina plantor utan kolla hur det ser ut där du bor.

Ni som följer mig på instagram har säkert redan hört och sett att jag ondgjort mig över dessa rackarns bladlöss som invaderat min kål senaste veckorna. Därför bestämde jag för att sätta ut plantorna i söndags. Storleksmässigt hade jag helst väntat någon vecka, men nu var det bra väder och det klaffade med den övriga familjeplaneringen.

När man planterat ut plantorna är det inte alls ovanligt att de säckar ihop lite. De kan faktiskt se riktigt eländiga ut och man kan nästan börja tro att man tagit livet av dem. Det är ingen fara, vattna efter planteringen och täck med fiberduk så repar de sig på något dynt eller två.
Fiberduken låter jag ligga på i en till två veckor. Det är inte bara för att plantorna ska vänja sig med utetemperaturen utan även som ett skydd mot solen. Solen är stark nu och bränner lätt plantorna som tidigare stått inne under enbart växtbelysning. Efter det lägger jag bara på duk om det blir kallt på natten. Håll lite koll på väderleken, det kan fortfarande bli riktigt kallt om nätterna.

Som här tillexempel, de här stackars Pak Choierna ser inte mycket ut för världen i söndags när jag hade planterat ut dem och vattnat.

Men titta här nedan, de här korten tog jag idag. Tre dagar efter utplantering. Visst finns det hopp om liv! Och inte en enda bladlus såg jag till heller! YES!

Har ni satt ut några plantor än?

//Joanna

Annons

Publicerad av Odlingslugn

Entreprenör och odlingsinspiratör Motto: Odlingslugn Odling på ett lätt och roligt sätt oavsett storlek på trädgård. Kom ihåg att odlingarna alltid blir magiska till slut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: