Årets första vårdag!

+15 grader i luften, i skuggan på vårat köksfönster som vetter mot norr.
Jag har legat på rygg i barnens stora nestgunga med en unge på vardera arm och gungat sakta medan vi tittat på molnen. Jag ångrar inte en sekund mitt val att gå ner i tid medans barnen är små, tänk att få göra det här en helt vanlig tisdag. Så otroligt tacksam att jag har den möjligheten!

Självklart har vi ju också varit en lång stund ute i odlingarna. Nu när det är lite varmare ute torkar det lätt upp i tunnelväxthuset, i synnerhet en dag som idag när det var +30 grader där inne, det gäller att ha lite koll så inte sådderna torkar ut.

Det ser fint ut, under april kommer det bara braka till så är det dags att plantera om, plantera ut och vi kommer kunna skörda härliga bladgrönsaker.

Ute på friland börjar det skifta färg också. Från hundra nyanser av brunt till spirande grönt. Och det är faktiskt inte bara ogräset som tittar upp. Det är även övervintrade morötter, palsternacka och purjolök som har tagit ett omtag och sätter igång på nytt.

Vintermorötterna, som jag inte minns namnet på, såddes i början på augusti förra året.
Nu har de stått kvar ute i bädden under hela vintern, fastfrusna och dana, i väntan på våren och vår saknad av egna grönsaker. Så fiffigt att övervintra en del av skörden så man kan börja året med att äta nyskördade grönsaker från egen trädgård.
Att ha dem kvar i landet innebär självklart en risk. Om det tinar och fryser om vart annat ruttnar de lätt om man inte har täckt dem ordentligt. Möss, sork, rådjur och harar utgör så klart ett hot också. Men hade jag tagit upp de späda morötterna i höstas och försökt förvara dem i matkällaren hade jag riskerat att de ruttnade där också. Så man får välja en metod bara och köra på det. I år funkade det fint. Tackar för det!

Bredvid morötterna står en rad med palsternacka. De är inte ens i närheten av att vara skördeklara. Men jag håller ett öga på dem under de kommande två månaderna så jag hinner ta dem innan de går i blom.

Förra årets purjolök blev ett riktigt fjasko.
Det började himla bra, sedan tog jag ut den och ställde den på en skuggig plats i köksträdgården i väntan på att bli lite knubbig och go’ innan jag satte den i sin rätta bädd.
Men rätt vad det var så hade pumporna växt över kanten på sin bädd och skymde lådan, och jag glömde totalt bort den.
Hur som så fick den komma ner i landet där någon gång i juli. Nååågot sent om den ska hinna utvecklas till något annat än tandpetare och i år kommer den att blomma. Så min plan är att flytta dessa till perennrabatten där det ändå inte kommer att blomma så mycket i år så får den förgylla tillvaron där istället.
Den här sorten som skiftar i lila (hur snygg är den inte?!) heter ‘Northern Lights’ och är en köldtålig sort som passar i nordiskt klimat.

Något jag också glatt mig åt idag när jag petat omkring i odlingarna är all mask som finns i bäddarna. Det här är ju faktiskt bara andra året i den här trädgården. Innan dess var här ingenting annat än nässlor, kvickrot och gammalt järnskrot. Ett jäkla jobb var det att få till allt på en gång. Men nu såhär i efterhand var det värt varenda omtag med grepen. Och mitt recept på att bygga jord funkar! Är man osäker på om man gör rätt, kolla om maskarna trivs.

Ser ni dem? hihi

Vi passade på att ta upp jordärtskockorna också. De ska få en ny växtplats i år, i en upphöjd bädd mot den soliga ladugårdsväggen.
Jag sorterar ut de största, mest runda och släta knölarna till nytt utsäde och resten äter vi upp.

Anledningen till att ta de finaste knölarna till utsäde är för att det är det arvet man vill föra vidare. Efter ett antal års odling på samma ”gener” så blir skörden både större och finare.
Det kan ju kännas lite trist att behöva stå där och använda de fulaste till middag, men man får trösta sig med att det blir bättre med åren!

Här är ett så klockrent exempel på varför jag vill ha en trädgård som levererar mat i stort sett året runt.
Det är 30 mars och vi kan äta egenodlade rotfrukter i ugn med viltfärsbiffar till middag.
Det enda jag har köpt är lite Creme Fraishe till en sås och en palsternacka för 15kr, resten fanns redan hemma, antingen i frysen eller i trädgårdslandet.

Men jag ska också berätta för er att det idag serverades stekt korv och snabbmakaroner till middag, och ketchup som fick symbolisera kvällens grönsaker. Så tro inte att jag är något annat än en vanlig trött svensonmorsa, haha.

Hoppas ni också har haft en fantastisk dag!
//Joanna

Annons

Publicerad av Odlingslugn

Entreprenör och odlingsinspiratör Motto: Odlingslugn Odling på ett lätt och roligt sätt oavsett storlek på trädgård. Kom ihåg att odlingarna alltid blir magiska till slut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: