Fuktiga bäddar, såhär kan du vattna smart

Jag ställde frågan till alla följare på instagram om det var något speciellt de ville att jag skrev om nu när min fantasi börjar tryta samt att jag vill skriva om saker som ni tycker är viktiga och relevanta. Så många fina ämnen jag fick serverade på silverfat! Tack snälla!
Ett av ämnena var bevattningslösning. Kan man få till en bevattning som gör det möjligt att åka iväg en vecka under sommaren? Självklart kan man det! För den lilla till relativt stora trädgården som min egen går det att ordna utan att behöva köpa massor av dyr utrustning, det krävs bara lite framförhållning och planering.

Idag blir ett bonusinlägg, det är ju ändå långledigt och om ni liksom jag har fått snö igen under natten kan vi vända på denna känsla av hopplöshet som infann sig. Det ska ju vara vår nu!
Men snön är bra, tro mig.

Det finns massor av lösningar när det kommer till bevattning. Solcellsdrivet, automatiskt, spridare, droppslang och fuktslang för att nämna några.
I det här inlägget berättar jag hur jag har löst det, för jag vågar inte uttala mig om alla andra metoder som finns som jag inte har provat.

Hur vi än vrider och vänder på det så kommer våra växter behöva vatten, det är ofrånkomligt, men genom att ta vara på vårens generositet av vatten slipper vi ha panik när bevattningsförbudet sätter in under sommaren och hur vi ska lösa det om vi skulle vilja ta semester från trädgården en vecka när det är stekande varmt ute.
Redan nu under våren börjar jag förbereda mina bäddar och pallkragar för sommarens varma dagar. Jag fyller på med material som bygger en strukturerad jord (helst redan under föregående höst) och täcker med ett tjockt lager av täckmaterial. Sedan vattnar jag, massor! Mättar bäddarna med vatten under perioden som låter oss använda vatten relativt frikostigt. Vi får även hjälp av regn, och som idag snö. Snön är bättre än regnet, snö smälter långsamt och fuktar jorden flera timmar längre än vad ett störtregn gör. En fuktig jord har mycket lättare att tillgodogöra sig vatten än vad en snustorr jord med hård skorpa har, där rinner bara vattnet av. Och här spelar täckodlingen en stor roll. I och med det tjock lager täcke, 15-20 cm (det sjunker ihop en aning efter ett tag och då är det dags att fylla på), hålls jorden sval och avdunstningen från jordytan förhindras, det blir aldrig den där hårda skorpan som är så hopplös att vattna.

Jag har valt att lägga fuktslang i fem av mina största bäddar. Det är för att spara tid. Då kan jag koppla på slangen på slingan som ligger i bäddarna och låta det stå på under en tid innan jag byter och kopplar på nästa. Då slipper jag ta av min egen tid till vattningen och passar då på att göra andra saker. Fuktslangen ligger på jordytan under täckmaterialet och jag tar inte in den under vintern. De mindre bäddarna vattnar jag än så länge med vanligt slangmunstycke eller med kanna.
Ta gärna vara på regnvatten, jag har en IBC-tank som står i ett ”vattentorn” så jag kan sätta på vattnet och det rinner ut med självtryck. Har man inte den möjligheten, för helt ärligt är det ju inte den snyggaste att ha i trädgården, kanske man kan göra något liknande med en regntunna om man inte vill springa med kanna.

Dessa bäddar vattnade jag en handfull gånger under perioden juni till september.
Självklart behöver det vattnas om man sår nytt eller planterar ner nya växter men det är en väldigt liten mängd vatten i det stora hela.
Skippa att så eller plantera nytt en vecka innan ni ska åka bort och ta det när ni kommer hem istället.

Vad det gäller odlingslådor, pallkragar och urnor är det lite med kinkigt. Det är en mindre mängd jord och de torkar ut mycket lättare.
Min metod för odlingslådor och pallkragar är egentligen densamma som bäddar på friland, men jag försöker tänka på vad det är för växter som tål lite mer torka än andra.
Vad det gäller urnor och hinkar är det ännu svårare att hålla fukten kvar. Jag täckodlar i dem också men har faktiskt köpt U-jord som är en mer fuktighetshållande jord än till exempel planteringsjord. Ska man åka bort ett par dagar och man inte har möjlighet att få hjälp att vattna urnor och hinkar kan det vara en bra idé att flytta dem till en lite mer skuggig plats där uttorkningen inte är lika påtaglig.

Hoppas ni haft en riktigt fin påskhelg!
//Joanna

Annons

Publicerad av Odlingslugn

Entreprenör och odlingsinspiratör Motto: Odlingslugn Odling på ett lätt och roligt sätt oavsett storlek på trädgård. Kom ihåg att odlingarna alltid blir magiska till slut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: