Dags att väcka dahliorna!

Äntligen är det april och det är dags för mig att väcka dahliaknölarna för säsongen!
Vissa har redan börjat med väckningen och andra väntar med att sätta sina knölar till försommaren, då sätts de direkt på odlingsplatsen utan att fördrivas.
Det är helt enkelt en smaksak när man väljer att dra igång knölarna. Förra året startade jag dem i början på mars och de tog sån himla plats överallt när de växte på sig så jag valde att vänta till april i år.

I det här inlägget tänkte jag visa hur jag gör, steg för steg, när jag fördriver dahliaknölar.
Vi börjar med att prata om själva knölen. Den kan ju se himla tråkig ut, spretig torr och/eller skrumpen. Vissa knölar kan till och med kännas lite svampiga. Det är oftast inga problem utan det rättar till sig när knölen kommer i jorden.
Knölarna ska däremot inte kännas mosiga eller ihåliga, då är risken stor att de antingen ruttnat eller torkat ut helt under vinterförvaringen.
Något som ofta nämns är att man ska titta efter ”ögon” på dahliaknölen. Det är som små vårtor där de nya stjälkarna bildas. Det här anser jag är mer viktigt när man ska dela sina knölar eftersom varje knöl behöver ha minst ett öga för att utvecklas till en ny planta.
Däremot är det inte säkert att det har bildats några ”ögon” vid den här tiden så det kan vara lite lurigt att se. En van dahliaodlare kan nästan förutspå var det kommer dyka upp ett öga även om inget syns än. Det kan inte jag säga att jag ser, men ska man inte dela knölen spelar det inte någon roll, sätt ner den som den är bara.

1.

Jag använder mig av plastpåsar att driva dahlian i innan jag sätter ut dem på växtplatsen.
I det här fallet en 3-liters fryspåse, till mindre knölar har jag tagit 1-literspåsar.
Jag tycker det är smidigast med plastpåsar eftersom de inte tar lika mycket plats på fönsterbrädan där jag ska förvara dem som en stor kruka gör.

2.

Lägg i några nävar fuktig planteringsjord i botten av påsen..

3.

Sätt ner knölen med den tidigare stjälken uppåt och fördela ut knölarna någorlunda jämt över jorden om det behövs.
Den här dahlian hade inte så långa knölar så det var inte nödvändigt men vissa sorter kan vara riktigt spretiga.

4.

Fyll på med planteringsjord och ruska lite försiktigt på knölen så jorden sätter sig en aning runt plantan..

5.

Sätt ner en liten skylt med sortnamn, färg och förväntad höjd (och ev. datum du satt knölen), det underlättar när du sedan ska plantera ut dahliorna.
Dra upp påsen så det bildar ett litet drivhus.
Vattna INTE, fukten i jorden räcker tills att gröna skott tittat upp, då kan du börja vattna lite försiktigt.

6.

Ställ påsarna på ett ljust och svalt läge.
Undvik söder- och västerfönster där solen ligger på.
Jag ställde mina i österfönster i snickeriet där det inte finns några element under fönsterbrädan.

Nu är det bara att vänta tills att frostrisken är över och vi kan plantera ut dessa raringar i trädgården, eller i krukor utomhus.
I vårat avlånga land är det lite olika vad som sägs vara en brytpunkt. Här i nordöstra uppland, zon 4, sägs det vara den 10 juni. Dahlior tål inte minusgrader så planterar ni ut dem tidigare får ni vara beredda att täcka dem om det skulle bli kallt.

Och så en sak till.
Ni som odlat dahlia förut är nog vana med att det gått av både en och annan rotbit från knölarna och vet att det inte är någon fara för plantan. Men som ny odlare kan man bli lätt förskräckt när man beställt hem nya dahlior och halva knölen faller sönder i småbitar.

Som sagt det är ingen fara för plantan. Se det istället som en liten bonus! Det finns nämligen chans till att dessa också blir nya plantor. Sätt dem i jord precis som ovan och se vad som händer!

Som den här till exempel.
Ser ni det som är lite knottrigt längst ut till höger?
Det är inte alls omöjligt att detta är ”ögon”, vilket betyder att den här lilla rackaren kan bli en stor fin dahlia i sommar.

//Joanna

Annons

Publicerad av Odlingslugn

Entreprenör och odlingsinspiratör Motto: Odlingslugn Odling på ett lätt och roligt sätt oavsett storlek på trädgård. Kom ihåg att odlingarna alltid blir magiska till slut!

6 reaktioner till “Dags att väcka dahliorna!

      1. 🤗Tack så mycket !! Naturligtvis kommer jag att ge källan och rekommendera din blogg, önskar dig mycket framgång med din blogg, all lycka till. Tack igen. !!! de hjälper läsare och läsare, och de får också tillbaka det. !!! (((* L *))

        Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: