När kan man sätta ut plantorna?

I förra veckans frågelåda på instagram vad det flera som undrade när man kan börja sätta ut olika plantor.
För de allra flesta, liksom för mig, börjar det bli trångt bland försådderna inomhus nu och visst skulle det vara bra härligt att kunna kasta ut merparten i växthuset, eller ännu hellre ut i bäddarna.

Jag har först och främst försökt lägga om min strategi för förodlingen.
Jag sår allt som kan vintersås ute. I och med det spar jag massor av plats inne och plantorna blir riktigt härdiga och fina.
Det som gror ute under vårvintern klarar generellt vilka väderomslag som helst, men jag har en fiberduk som ligger över dem för säkerhets skull. Det är även för att förhindra lite avdunstning från brättena och trågen jag sått i.

Annars då, hur ska man tänka när man börjar flytta ut plantor?
Ja, enklast är att läsa på fröpåsen. Står det att plantorna inte tål frost så är de garanterat såna där känsliga rackare. Står det däremot ”Planteras ut när frostrisken är över” behöver det inte betyda att de inte tål en köldknäpp.
Vad man behöver göra är först och främst att vänja plantorna med utevistelse.
Ska man göra enligt skolboken så avhärdar man dem genom att bära ut plantorna så de får stå ute ett par timmar varje dag, placera dem då på ett halvskuggigt läge där det inte blåser för mycket, och bär sedan in dem för natten igen. Det här bör man göra i ca tio dagar innan man planterar ut dem.
Men jag är ju en sån där bekväm rackare som sår lite mer än vad jag behöver för att jag ska kunna tappa ett gäng plantor utan att det gör något.
Jag kollar väderappen och letar efter att det ska vara plussgrader dygnet runt i helst sju dagar, fem är okej, men självklar är det bättre ju flera dagar det är. Då passar jag på att lyfta ut plantor till antingen tunnelväxthuset eller planterar ner dem i bäddarna på friland, kålsorter och bondbönor brukar vara det som kommer ut på friland först.
Jag täcker alltid plantorna med fiberduk eller bubbelplast första veckan, dels för den bryska omställningen i temperatur, men också för att vänja dem med solen så de inte får brännskador. Efter det kan jag ta av täcket och låta dem stå som de är men håller koll på om det ska bli kallt om nätterna, då är det bra att täcka med fiberduk.

Här kommer några exempel på grönsaker jag förodlat inomhus och vågar ta ut innan sista nattfrosten är beräknad.
Med detta menar jag att jag vågar sätta ut dem tidigt och de tål en del kyla. MEN täck dem ordentligt och blir det kallare än -3 nattetid får man helt enkelt plocka in plantorna inomhus eller hålla ett eventuellt växthus frostfritt.

 • Kål, kålen sätter jag ut några stycken i mars för tidig skörd i tunnelväxthuset.
 • Sallat, klarar mer än vad man tror och växer fint i svalare väder. JAg sätter ut några försådda plantor i slutet på mars-början på april.
 • Ärtor, pluggplantor av sockerärtor trivs bra i växthuset tidigt på säsongen. De gror även väldigt bra i svalare väder så de går utmärkt att direktså redan i mars.
 • Bondbönor, jag sätter ut småplantor av bonbönor i april för att få en något tidigare skörd i juli innan de direktsådda bönorna kommit igång ordentligt.
 • Tomater, kan även vintersås i växthus. Täck ordentligt om det blir kallt men tomaten är tuffare än vad man kan tro. Jag ställer ut mina plantor i slutet av april i tunnelväxthuset och planterar ner frilandstomaterna ute i bäddarna i mitten på maj.
 • Salladslök, kan krulla sig i toppen om de får sig en köldknäpp men levererar oftast fina lökar under maj om man sätter ut dem i april.
 • Rödbetor, lite OBS på rödbetan. Blir det en period med kallare väder och många minusgrader ökar risken för att rödbetan stockbildar och går i blom utan att utveckla någon knöl. Därför vintersår jag inte rödbeta utan sätter ut pluggplantor eller direktsår dem i slutet av april.
 • Rotselleri, det är första året jag odlar rotselleri men har förstått att de är en rätt tuff växt när de väl fått lite storlek. Därför kommer jag ställa ut dem i tunnelväxthuset ett par veckor innan jag planterar ut dem i landet. Satsar på att få ut dem i tunneln i slutet av april.
 • Salvia och persilja, salvia och persilja ställer jag i tunneln nu i mitten av april under ett lager fiberduk. De brukar bli buskiga och fina. Persilja vintersår jag också stora mängder av.

När det kommer till blommor är jag lite för oerfaren i odlandet.
Jag har vintersått en hel del och det har fungerat jättebra, så när på rosenskäran som förmodligen fick det för blött om fötterna och har grott dåligt.
Så jag uttalar mig inte så mycket om blommorna i år och återkommer om det till nästa år när jag har testat lite.
Vill ni ha svar precis nu i denna stund så rekommenderar jag att ni tittar in hos Hanna Wendelbo. Hon är en rackare på blommor och delar generöst med sig av tips och trix.
Ni hittar henne bland annat på instagram som @hannawendelbo

För att ta reda på när sista nattfrosten kan tänkas vara beräknade hos er, googla på ”Sista nattfrost” så kommer det fram flera sidor som levererar den informationen.
Här i Tierp brukar den oftast vara beräknad kring 10 juni. Det är först efter det som jag sätter ut känsliga plantor så som grukväxter, bönor, majs, aubergine och sötfänkål.
Paprika, chili och kronärtskocka vågar jag oftast ta ut i slutat av maj-början på juni, men det beror helt på hur 10-dygns prognosen ser ut.
Sen finns det såklart massor av fler sorter som får komma ut lite när det passar, men här har ni i alla fall några av mina riktlinjer.

Några andra saker att komma ihåg:

 • Våga testa! Ställ ut några av era plantor ni känner att ni kan avvara om ni är osäkra på hur ni ska göra. Skaffa er erfarenheter till kommande år.
 • Var inte rädda att misslyckas! Tänk ”Happy accident”.
 • Fiberduk är en odlares bästa vän!

Hoppas ni har en riktigt fin helg!
// Joanna

Annons

Publicerad av Odlingslugn

Entreprenör och odlingsinspiratör Motto: Odlingslugn Odling på ett lätt och roligt sätt oavsett storlek på trädgård. Kom ihåg att odlingarna alltid blir magiska till slut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: