
Nu äntligen kommer inlägget om gurkor som så många har frågat efter!
Jag insåg att jag inte har så mycket bilder från förra årets gurkodling så det blir mer text och en kompletterande bild som jag själv tecknat i hopp att göra det här med han- och honblommor lite mer tydligt.
Egenodlad gurka är väl en av de där grönsakerna som vi i allmänhet längtar efter mest.
Den köpta gurkan är, i synnerhet under vintern, inte särskilt mycket att hänga i granen. Varken smakmässigt eller konsistensmässigt och hållbarheten brukar vara usel!
De har ofta en ton av jordkällare och en lätt bitterhet som kommer smygande lagom till att man tuggat ur den träiga gurkbiten och äter man inte upp hela gurkan på en gång förvandlas den snabbt till en slemmig typ som ingen vill ta i, ens med tång.
Det blir betydligt bättre när vi kommer in i april och den svenskodlade gurkan börjar säljas i affärerna, men det känns fortfarande som att det är något som saknas plantorna. Oftast är det naturliga ljuset och värmen som sätter den lilla guldkanten på frukterna, och lugn, snart är vi där!
Jag är en sån där torrboll som inte odlar fönstergurka under sena vintern och tidiga våren utan håller mig tills det är dags att så för sommarens plantor. Anledningen till det är att de tar så förbenat stor plats inne, att jag har två små illbattingar som inte skulle göra annat än att hänga i gurkplantorna och att de jag trots allt har provat med tidigare bara drabbats av ohyra.
När sår jag gurka då?
Jo jag sår dem först i mitten på maj.
Gurka växer otroligt fort och tar lätt över hela bebiskammaren på ett par veckor. Det finns det inte plats för och i kombination med att de lätt drabbas av trips inomhus är valet för mig enkelt att vänta med sådden.
Sådd:
Som jag skrev ovan så sår jag gurka i mitten på maj. Det gäller för övrigt alla gurkväxter jag tänkt odla.
Jag sår dem i planteringsjord, en och en i krukor som är 7×7 cm för att slippa skola om dem så många gånger. Helst planterar jag inte om dem alls utan hoppas på att kunna sätta ut plantorna direkt på växtplatsen, men det beror lite på hur vädret blir i juni.
Det man kan tänka på vid sådd av gurkväxter är att man ställer fröna på kant och inte lägger dem platt då de lätt ruttnar innan de ens har börjat gro om det samlas vatten på ovansidan av fröet.
Gurkor gillar värme! De gror som bäst vid 25-30 grader så ställ gärna sådden på en värmematta eller på en annan varm plats, håll jorden fuktig.
Flytta sådden till ett svalare men ljust ställe när du ser att de tittar upp ur jorden så de inte ränner iväg så mycket på längden.
Sådjupet är helt beroende på vad det är för sort du ska så, lättast är att titta på baksidan av fröpåsen för att hitta hur mycket jord de ska täckas med.
Utplantering:
Utplanteringen räknar jag med att jag kan göra någon gång i mitten på juni. Efter sista frosten. Gurkor tål inte frost och mår inte alls bra av låga temperaturer.
Hitta gärna ett varmt och skyddat läge i trädgården att sätta dem på om du inte odlar dem i växthus.
Jag kommer endast ha gurkor på friland i år. Det blir nytt, jag har alltid haft en del, om inte allt, i växthus. Men i år får de inte plats där inne så jag kommer att sätta dem i ett bra läge där det är både skyddat, varmt och inte torkar ut allt för fort.
Just vid utplanteringen är det två, okej tre, grejer som är viktiga.
1. Välj en dag då det är bra väder och att det enligt väderrapporten ska vara det ett par dagar för att ge plantorna en så bra start som möjligt. Det ska gärna inte blåsa storm och isvindar när de sätts ut på friland. Ska ni ha dem i växthus är det ju självklart inte lika viktigt med vädret, men tänk på att avhärda plantorna ordentligt så de inte får brännskador av solen.
2. Se till att ha gödslat upp och vattnat igenom bädden ordentligt innan utplanteringen.
Gurka vill ha mycket värme, mycket vatten och mycket näring. Fortsätt att gödsla regelbundet under hela säsongen.
3. Plantera inte ner stjälken även om det är lite långt mellan krukan och första bladparet.
Gurkorna är känsliga och drabbas lätt av rothalsröta. Sätt ner plantan i jorden så den nya jorden är i nivå med den gamla, eller något längre ner, så att gurkan står på en liten kulle.
Ni har säkert hört att folk har lyckats med gurkor trots att de planterat ner dem, kanske ni själva redan gjort det till och med. Jag har också fått fina plantor trots att de hamnat lite djupt, men övervägande antal av dessa där jag slarvat med planteringen har faktiskt dött. Så jag tycker det är bättre att ta det säkra före det osäkra.
Gurkor är slingrande växter som kan få otroligt långa rankor. Om man vill kan man stötta upp gurkorna på en stör eller ett snöre. De behöver visserligen inget stöd för att leverera fina gurkor, men det är mycket lättare att se det som är redo att skördas om de har något att klättra på.
Drar de iväg och blir hiskeligt långa kan man toppa plantorna och man kan även beskära rankorna om man vill.
Jag brukar beskära gurkorna när jag har dem i växthus för att få lite styrsel på grejerna. De tar med lätthet över hela bygget om de tillåts. I detta fall klipper jag bort alla sidoskott förutom två. De som växer på friland beskär jag inte utan låter dem härja fritt.
Kom ihåg, ju större plantan är, ju mer vatten och näring vill den ha för att orka sätta frukt!
Fruktsättning:
Det är alltid en glädjande känsla att se när gurkorna börjar blomma. Då vet man att den där frukostmackan med ost och egenodlad gurka lurar runt hörnet! Och därför är det lätt att känna bedrövelse när de börjar tappa blommorna eller de små gurkämnena gulnar och trillar av. Vad har gått fel, vad har jag missat? Ingenting. Det är mer regel än undantag att plantorna kastar de första blommorna, oavsett om de är pollinerade eller ej, plantan är helt enkelt inte redo att bära frukt än. Fortsätt som innan med skötseln bara, gurkorna kommer.

Honblomma och hanblomma.
Här kan ni se skillnaden på hon- och hanblomma.
Den översta är en honblomma, det känner man igen eftersom blomman har en liten ”bulle” på stjälken strax innan själva blomman. Det är den ”bullen” som sedan blir en gurka när blomman har pollinerats.
Den undre är en hanblomma. Den saknar ”bulle” och levererar inte annat än pollen. Sen vissnar den och trillar av.
När plantorna sedan börjar leverera frukt är det bara att skörda. Skörda mycket! Spar inte på gurkorna för att ”de kanske blir större” eller ”vi spar den till ett finare tillfälle”.
Ju mer du skördar ju mer kommer plantan vilja producera nya gurkor.
Kolla hur stora frukter sorten förväntas få och skörda när de börjar närma sig rätt storlek.
Låter man gurkorna sitta kvar för länge går gurkan i frö och kan bli bitter i smaken.
Om plantan börjat sätta frö i sina frukter slutar den också producera nya blommor och känner sig nöjd för säsongen.
Hoppas ni haft en riktigt fin helg! Och gilla gärna inlägget så jag vet om ni tyckte om det, eller kommentera går också bra!
// Joanna